čtvrtek 3. března 2016

Zkouška sirén

Uíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí Cink....
Zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén, právě proběhla zkouška sirén...

Samozřejmě, jak jinak. Je první středa v měsíci, poledne. Každou první středu v měsíci v tomhle státě probíhá zkouška sirén. Všechno je na minutu nebo dvě úplně paralyzovaný. V každým městě, na každý vesnici,, všude se rozlehne drásající kvílení a pak hlášení s několikanásobnou ozvěnou. Není slyšet vlastního slova, pši štěkaj jak zběsilí, mimina v kočárcích řvou jak zjednaný a lidi po nočních nebo umělci s převráceným režimem nadávají jak špačci.

Zajímalo by mě, jestli tuhle informaci píšou v turistickejch průvodcích. Jestli ne, tak je to docela blbý. Představuju si takovej páreček američanů ve středním věku, co vyrůstali ještě za doby studený války a zavítají do Česka v rámci svýho „doing Europe“. Procházej se Prahou, koukaj na památky a říkají si „Hele, darling, tohle je úplně jako vloni v Disneylandu“, když to najednou spustí.

Zděšení. Bušení srdce.
Co se to děje?? Teroristi! Putin! Marťani!
Honem! Kde je nejbližší kryt???

Rozhlížejí se kolem sebe a koukají, že ostatní jsou úplně v klídku. Lidi na zastávkách tramvaje si dál přežvykujou svoje bagety, bezdomovci pořád postávaj na rozích se svým paklíkem časopisů, kuřáci na chodnících dál pokuřujou a dokonce ani policajti nereagujou.

Amíci jsou z toho totálně zmatený. Nechápou. Pak to skončí, nikdo pořád nic a oni si jdou honem na uklidněnou dát dvojitou porci bigmeka a několik litrů koly.

Ještě dlouho potom budou doma v Texasu vyprávět o tom, jak tenkrát v Rakousku v Praze možná přežili nějakej nálet nebo katastrofu nebo co a jen tak tak vyvázli životem.

Kéž by všechny zdánlivý katastrofy v životě byly nakonec jen zkouška sirén, zkouška sirén....


:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat